Sant Blai

Sant Blai – Patró de la Vila d ́Altea

page1image1136
Sant Blai o Blasi (de Blasius Βλάσιος, armeni: Սուրբ Բարսեղ) va ser un metge i bisbe de Sebaste (antiga capital de la Petita Armènia i actual Sivas, Turquia), considerat sant per diverses confessions del cristianisme.
Va fer vida eremitica en una cova del Mont Argeus, que va convertir en la seva Seu Bisbal.
Va ser torturat i executat en l ́època de l ́Emparador Romà Licino, durant les persecusions de principis del segle IV.
La seva festivitat es celebra el 3 de febrer.
Les primeres festes celebrades en el seu honor, es coneixen
Hagiografia
Segons les actes del seu martiri (316 pel governador Agrícola de Capadòcia, durant el regnat de Licini I), va ser colpejat amb un bastó, torturat amb instruments de cardar la llana i finalment decapitat.

La seva santedat es va manifestar en nombrosos miracles: es diu que va salvar la vida d'un nen que s'havia escanyat amb una espina de peix i que la seva mare ja li va portar mort mentre conduïen Blai a la presó; per això és considerat l'advocat del mal de coll.
En una altra ocasió, Sant Blai digué a
un llop que deixés un porc que estava
atacant. El llop li va fer cas i l'amo del porc,
en agraïment va donar menjar a Sant Blai, que estava reclòs sense poder menjar.

El seu culte es va estendre per Europa als segles XI i XII, essent un dels Catorze Sants Auxiliadors. Sant Blai és el patró dels treballadors de la llana en general, i en particular dels cardadors de llana, a causa dels instruments utilitzats en el seu martiri.


page1image17224
Relicari

page2image872
reliquiari en forma de corona
El cos del bisbe va ser soterrat a la catedral de Sebaste.
En 732, durant els conflictes iconoclastes, part de les seves restes van ser embarcades per portar-les a Roma, però una tempesta detingué el vaixell a Maratea (Basilicata), on van quedar-se les relíquies (l'anomenat Sacro torace) a la Basílica de San Biagio, al Monte San Biagio de Maratea.
La tradició assenyala altres llocs que conserven relíquies del sant: a Carosino (Taranto) hi ha una part de la llengua; a Caramagna Piemonte (Cuneo) part del crani; a Penne (Abruços), el crani.
A Dubrovnik, la tradició dàlmata diu que hi ha el crani del sant en un ric
A Altea, també hi tenim una relíquia del sant, exposat en un relicario d ́argent, regalat per l ́Associació de Moros i Cristians Sant Blai a la Parròquia, i que s ́exposa en la Missa del Mig Any, així com en la Missa que es fa en el seu honor el quart dilluns de setembre amb motiu de les Festes de Moros i Cristians.
Iconografia
Se'l representa amb un porc, ciris entrecreuats (la seva festa és just l'endemà de la Candelera), banya, mitra o pinta de cardar.


page2image13904
GOJOS DE SANT BLAI


page3image968
Encara que no són tan coneguts per els alteans, ja que la festa en el seu honor, fins que no apareix l ́Associació de Moros i Cristians no pren la importància, que com a Patró d ́Altea, deuria haver-hi tingut; estan recollits en aquesta imatge adjunta.
Es té coneixement que per un petit taulell de ceràmica que hi ha la Catedral de València, la possibilitat de que hagueren estat escrits sobre el S. XII.


Tradicions

Sant Blai és invocat per al mal de gola o de coll (un refrany popular diu "San Blai gloriós, lleva'm la tos", amb variants) i en aquest dia és costum la benedicció d'aliments (pans, pastissos, pomes, cristines, cócs i blaiets, etc.), destinats a guarir persones i animals.
Com a la Candelera, és una festivitat que es fa servir per a augurar el temps que farà la resta de l'hivern: "Sant Blai mullat, cigonyes aviat; Sant Blai eixut, cigonyes no han vingut" o el refrany castellà "Por San Blas, la cigueña verás, i si no la vieres, año de nieves".
page3image10856
És tradició donar pastes beneïdes, ja que tenen el miracle de curar el mal de gola.
Associació Amics de Sant Blai
Aquesta agrupació sorgeix dels mateixos Festers alteans, que s ́encarreguen del cuidado, muntatge i manteniment e les andes de processó, lluminaria i la mateixa Imatge.
Actualment la formen:MARXA PROCESSÓ SANT BLAI
Jaume Francesc Ripoll i
Martins, alteà, membre de la Filà
Cristians d ́Altaia, Mestre-Director
de la Banda de la Societat
Filharmònica Alteanense; prolífic
compositor que té entre el seu
ampli abast de peces dedicades a
Festers Alteans, dedica en 2004
una marxa de processó en honor
del nostre Sant Patró, estrenada
en Palau Altea en el Concert de
Música Festera i que des d ́aqueix
mateix any consta com a peça obligada en la processó del diumenge de festes.
page4image8664


GRUP D ́AMICS DE SANT BLAI
page4image9600
Com tot el que sol durar en el temps i en la història, aquest grup es forma d ́una manera desinteressada i amb l ́únic objectiu de vetllar per tot el que correspon a la Imatge Sacra de Sant Blai, el seu mateniment, l ́arrengament de les seves andes, organització de la Romeria i de la Processó, i un llarg etcètera d ́activitats totes relacionades amb el Sant Patró de la Vila d ́Altea.
Està format per un conjunt de festers i antics festers de l ́Associació que d ́una manera altruista, participen en aquest fet: Pepe Zaragoza; Ximo Mulet i Pepe Serrat (Malvins); Marcos
Martínez, Vicent Llinares (Tuareg); Vicent Lloret, Diego Pérez i Victòria Ortuño (Maseros); Ximo Sáiz (Conqueridors); Rosa Guillén (Carteia); Jordi Picó (Cora d ́Algar) i Toni Pérez (Cristians d ́Altaia).
Entre altres coses, s ́han preocupat de fer les noves andes de processó, adquirir les llumnaries, així com fer els faldons de les andes i les coixineres. A l ́any 2015 s ́estrenen els emblemes de l ́Associació i Sant Blai en les andes festes amb fusta.
Sant Blai a Altea.
Les primeres anotacions sobre el nom del Bisbe de Sebaste a la Vila d ́Altea, apareixen al segle XVII en el
llibre de Batejos de la Parroquia
alteana com a Blas del Consuelo.
Consuelo – Consol, era el nom colocat als nadons expòsits de la Vila i per això no ha estat un nom massa usat per el alteans per a col.locar al seus fills.
Ens trobem en el llibre titulat “L ́esglèsia de la Mare de Déu del Consol” aquestes anotacions:


 • “Sabemos que San Blas
  Glorioso es Patrón de la Villa
  al menos desde principios del
  siglo XIX. Sin embargo, por lo
  que hemos visto esrito de los
  antecedentes del Templo
  Parroquial, no había una
  imagen del Santo Obispo en el Templo alteano. El año anterior, 1914, se le construye un altar a él destinado. Así refiere el Cura Cremades en su manuscrito de donación de una imagen del Santo:

  Patrón de esta religiosa Villa es el glorioso màrtir Sant Blas, y la familia de Don Pedro Juan Barber Sellés que reside en Canarias, por conducto de su simpàtica hija Doña Ángela Barber Jorro que accidentalmente se halla larga temporada en ésta, ofreció y adquirió una preciosa Imagen del Santo Obispo de Sebaste que mide dos metros de altura, y ees obra del escultor Don José Romero Tena (Valencia)”


 • “En 1940, siendo alcalde Don Pedro Juan Zaragozí Santamaría, y con la colaboración del Delegado de Abastecimiento Don Agustín Miñana Martínez, se acordó incrementar el precio de las sacas de harina en cinco pesetas (cinco céntimos el quilo) y con estos ingresos se encargaron las imágenes del Santísimo Cristo del Sagrario, Virgen del Consuelo, San Blas y San Francisco de Asís (esta última para la Iglesia
page5image20352

de San Francisco), que habían sido destruidas en la Guerra Civil. El escultor fue José Rabasa Pérez, de Valencia”.
Detall dels conters d ́una Missa Cantada en Honor a Sant Blai en 1926, que com es veu en les anotacions, estava a càrrec de l ́Ajuntament, és dir, del Poble de la Vila d ́Altea, en Honor al seu Sant Patró.


  Comentar amb Blogger
  Comentar amb Facebook